Tweeënhalve maand.
Zolang zat er tussen de op een na laatste en de laatste raketlancering van Noord Korea.
Waarom is dat? Het vermoedelijke antwoord is even ontluisterend als alledaags: het land kampt met voedseltekorten en hongersnood en moet in het oogstseizoen alle zeilen (lees: militairen en brandstof) bijzetten om te kunnen oogsten.
Hoewel sommige deskundigen erop wijzen dat de pauze mogelijk te maken heeft Noord Korea’s pogingen om de diplomatie een kans te geven, wijzen andere experts op een patroon. Sinds 2011, het jaar waarin Kim Jong Un aan de macht kwam, vonden slechts 5 van Noord Korea’s 86 raketlanceringen plaats in de periode tussen oktober en december, het oogstseizoen.
Korea-deskundige Shea Cotton van het James Martin Center for Nonproliferation Studies, zei tegen Business Insider dat de pauze samenvalt met het oogstseizoen.
"Natuurlijk zijn we er niet voor honderd procent zeker van, maar het oogstseizoen lijkt de belangrijkste reden te zijn. Ik zeg niet dat Noord Korea zijn raketgeleerden met zeis en dorsvlegel het veld instuurt, maar een oogst vergt veel middelen en mankracht. Net als een raketlancering dat doet."
Cotton voegt daar aan toe dat Noord Korea's economie weliswaar net zo groot is als de Amerikaanse staat Vermont, maar dat het aantal inwoners 40 keer zo groot is. "En dat zijn veel monden om te voeden, gecombineerd met weinig middelen om dat te realiseren."
Noord Korea's middelen zijn heel beperkt...
Een van die beperkte middelen is de mens, wat op zijn beurt weer impact heeft op de hoeveelheid gewassen die onder moeilijke omstandigheden geoogst kunnen worden. Dus elke herfst stuurt Pyongyang militairen van het Volksleger naar het platteland om te helpen oogsten.
Een ander beperkt middel: brandstof waarmee gewassen vervoerd worden.
"Trucks voor gwewassen verbruiken brandstof, trucks voor raketten ook. Daar moeten keuzes gemaakt worden," aldus Cotton tegen Business Insider.
Kim Jong Un kan bovendien niet al te kwistig omspringen met zijn schaarse benzine, die heeft hij immers nodig voor de jaarlijkse militaire oefeningen die altijd in december gehouden worden.
...en worden almaar beperkter dankzij de VN-sancties
En olie was al zo schaars. Helemaal nadat de VN de sancties eerder dit jaar wat verder verzwaarde, iets wat mogelijk ook ertoe bijdraagt dat het aantal lanceringen wat is afgenomen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei in september al over bewijzen te beschikken dat Noord Korea met ernstige brandstoftekorten kampte.
"Ik kan me zo voorstellen dat de sancties de verdeling van middelen in Noord Korea dit jaar bemoeilijken," aldus Cotton.